esmaspäev, 7. oktoober 2019

Triinu Laan „Vana katkine kass. Vana katskinõ kass“


Pildid joonistanud Anne Pikkov  

„Magama panna!“ ütlevad võõrad. Aga kassi inimesed mõtlevad teisiti. Las vana katkine kass läheb magama siis, kui ise tahab. „Kes meie sellised oleme, et võime otsustada, kuna kass surema peab?“ küsivad kassi inimesed, „inimesi ei panda ju magama, kui nad lonkavad, ei näe või ei kuule või häda potist mööda teevad – miks siis kassiga teisiti peaks olema?“ Vana katkine kass on tema inimeste jaoks nagu üks täiesti harilik vanainimene oma hädadega.

Kõik, mida ma öelda tahan, näib olevat tühine selle kõrval, mida raamatus öeldakse. Vahel on nii, - need on eriti head raamatud. See raamat on südamlik ja nukker, vanaks saamise ja äraminemise lugu. Aga sellegipoolest on selles raamatus ka väike naerukild. Täpselt nagu elus. On kõike.

Anne Pikkovi pilte tahaks jäädagi imetlema. Killukesed ajalehest, vanast tapeedist, pitskardinatest ja sinisest tekist. Tükikesed sellest ajast, kui vanaema ja võib-olla ka vana katkine kass olid veel noored. Ja siis vanaema jooni täis ilus nägu, ja Kristel, kelle nimi ei ole veel vanaks jäänud. Must leinav koer, labidas haua kõrval ja teise maailma püstkoda.

Lugu ja pilt. Väga meeldis.