reede, 22. november 2019

Eva Roos „Teistmoodi Mööblipood. Kastani 57“


Illustreerinud Elo Annion

Head raamatud on mulle veidi nagu lapsepõlve salapaigad, nahistad seal kõigi silma eest ära ja väga harva usaldad neid kellegi teisega jagada. Mina aga võtsin aasta alguses pähe, et kirjutan igal kuul vähemalt ühest viimase viie aasta jooksul ilmunud lasteraamatust. Ehk siis, ma tegin aasta alguses otsuse, et lasen oma salapaikadesse vabalt sisse jalutada. Eesmärk pühendab abinõu ja eesmärk oli muidugi üllas.  

Eva Roosi „Teistmoodi Mööblipood“ rabas mind eelkõige rikka sõnavara, metafooride ja naljakate võrdlustega. Raamatu kasuks räägivad veel harrypotterlik fantaasiarikkus, usutavad (ja vahvad) tegelased ning lugu, mis sunnib lõpuni lugema. On veel ka südamlikkus ja ühe armsa poisikese reaalne mure oma üldse mitte mõistlike vanemate pärast.
Selles raamatus on kõik olemas (- millistes kogustes seda kõike pakutakse ja näha tahetakse, on alati niikuinii maitse ja kogemuste asi). 

Aramildat (umbes paarisaja aastast mööblipoe omanikku) kirjeldab autor nii: „Aramilda oli suurepärane lugude rääkija. Ta kasutas naljakaid võrdlusi ja pikkis loo sisse huvitavaid (kuigi enamasti täiesti mõttetuid) pisiasju.“  See lugude rääkimise oskus ning naljakate võrdluste asi on Eval ja Aramildal igatahes ühine.

Kokkuvõttes leidsin ma sellest raamatust seda, mida ma raamatutes armastan, imetlen ja kleepsudega ära märgin. Lugemine ei läinud seetõttu sugugi kiiresti, aga aega peakski ju täitma millegagi, mis on meeldiv.

Aramilda avas poeukse. Tänav hingas poodi sisse. Sügis kasutas juhust ja köhis kusagilt kaasa haaratud  koltunud lehti tervituseks üle läve. Vallatus tujus tuul trügis Aramildast mööda, tegi põgusa tiiru poes ning pühkis siis katkisest aknast välja nagu põgenev murdvaras.
***
Kellelgi polnud õiget isu. Lõbus hommikuprogramm raadiost ja kuldne sügisene päikesepaiste akna taga olid kohatud nagu klounid matustel.
***
Piru istus samal ajal eemal, toidupoe hoidiseriiuleid täis vahekäigus ning vahtis uduse ja kleepuva pilguga moosipurke.
***
„Me ei lähe vist täna kuhugi,“ arvas Olle, kes oli järgmise tooli alt leidnud hunniku helesinist pudi. Need olid põhjalikult puruks näritud jalutusrihma kurvad jäänused.
***
 Vanemate küsimus oli nii habras teema, et Olle ei tahtnud sellest eriti kellelegi rääkida. Tundus, et see võib hooletu kuulaja käes katki minna ja poiss võib kildudega veelgi enam haiget saada.
***
Ta teadis, et õpetaja arvamus on nagu õpetaja ise: kumbagi ei tasu ümber lükata, midagi head sellest ei tule. 😀